The Filling Station

The Filling Station

This conversion of a derelict petrol station in King’s Cross in 2012 was an opportunity to create a new sense of place in a part of London that has had an evolving and even transient identity. Taking account of the existing post-industrial context, a new external public events space and diner-style restaurant was created overlooking the Regent’s Canal.

Utilising the existing canopy and forecourt, a new public space enabled the venue to be programmed for diverse cultural activities including performances, exhibitions, lectures and artistic collaborations. These new programmes were enclosed by a curvaceous, 200m long, prefabricated fibreglass screen that corresponded to the site’s existing features and offered protection from the busy arterial roads. The material quality of the translucent screen took on very different characteristics with natural and artificial light. This intervention provided a strong new identity for the site, by day and by night.

Following its three-year lifespan, The Filling Station was removed to make way for a new mixed-use development. The legacy of this relatively short-term project has been to develop a point of continuity for a part of London that has seen dramatic transformation. Without erasing or denying The Filling Station’s previous structure or use, the intervention suggested alternative ways of inhabiting and participating in a city and alluded to the future uses for this site.

Awards:
Winner of the RIBA Regional Award
Winner of the RIBA London Small Project Award
Shortlisted for the RIBA Stephen Lawrence Prize


Client: Argent Estates Limited
Location: King's Cross, London
Completed: 2014
Photography: Luke Hayes and Edit Photo

The Filling Station
The Filling Station
The Filling Station
The Filling Station
The Filling Station
The Filling Station
The Filling Station