Public Spaces

Regents Place Pavilion

This project proposes a new pavilion as a major intervention in the public realm of Regent's Place, a new commercial development to the north of Euston Road. The pavilion acts as a solitaire within the masterplan and clearly marks each end of Soane Street from both its approaches, intensifying the experience of movement through the new public space within the development.

The pavilion is created by a field of steel rods supporting a thin plate canopy eight metres above the streetscape. Pathways are defined within the pavilion by removing clusters of the rod structure, creating a generous seating area. These pathways reveal various densities of vertical rods, which shimmer in sunlight by day and reflect intense projected light by night, generating a visual moiré effect for passers by. At night the visual transparency of the structure is reinforced by up-lighting the clusters of rods - the pavilion appears to 'hold' light within its structure.

Regents Place Pavilion was won in a two-stage competition run by The Architecture Foundation. The completed pavilion won a 2010 RIBA London Award.
Nomination for the RIBA CABE Public Space Award

Client: British Land
Location: Regents Place, London
Status: Completed December 2009
Model photography: Richard Davies
Photography: Luke Hayes

regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion
regents Place Pavilion